Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Centar za životnu sredinu: Isključiti subvencije za hidroenergiju

13.09.2019.

Projekat reforme sistema podsticaja za obnovljive izvore energije (OIE) u Bosni i Hercegovini predviđa mehanizme koji će omogućiti efektivnije subvencije za sve vidove obnovljivih izvora energije, ali mi snažno predlažemo da se isključe subvencije za hidroenergiju, poruka je Centra za životnu sredinu.

“S obzirom da je riječ o izuzetno bitnom procesu, pozivamo javnost na uključivanje u javni poziv koji sprovodi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine na svojoj web-stranici o spomenutom prijedlogu reforme sistema podsticaja, a koji će biti otvoren do nedjelje 15. septembra 2019. godine. (http://www.mvteo.gov.ba/Content/Read/energetika-javni-pozivi)”, ističu u Centru za životnu sredinu.

Projekat reforme sistema podsticaja za obnovljive izvore energije je pokrenut početkom 2018. godine od strane radne grupe koju čine predstavnici entitetskih i državnih institucija uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ). Projekat predviđa uvođenje transparentnog mehanizma relokacija podsticaja za obnovljive izvore energije kroz sistem aukcija, što će kao ishod imati efikasnije podsticanje projekata obnovljivih izvora energije. Takođe, kao novinu donosi i podršku projektima građanske energije i potrošačima vlastite energije (proizvođači – potrošači).

“Bez novog sistema podsticaja obnovljivih izvora energije, koji će osigurati efikasniju raspodjelu sredstava iz naknade za OIE koje plaćaju građani, energetska tranzicija na čistiji i održiviji energetski sistem sa manjim uticajem na kvalitet zraka i vode i na životnu sredinu neće biti moguća u BiH. U tom smislu, pozdravljamo ovaj koncept, ali upozoravamo na činjenicu da nema smisla podsticati staru tehnologiju poput hidroenergije koja ima veliki štetan uticaj na životnu sredinu, a u slučaju malih hidroelektrana malo doprinosi energetskom miksu”, istakao je Nestor Ruiz, asistent na programu Energija i klimatske promjene Centra za životnu sredinu. Prema njegovim riječima, potrebno je podržavati tehnologije koje su još u razvoju i za čije troškove se očekuje da će se i dalje smanjivati, a to se, kako naglašava, posebno odnosi na solarnu energiju i vjetroelektrane na lokacijama koje nisu ekološki osjetljive.

Pippa Gallop iz evropske organizacije Bankwatch ističe da svakako podržavaju prelazak na ekonomski održiviji sistem podsticanja obnovljivih izvora energije, ali naglašava da sistem mora biti i ekološki održiv.

Više možete pročitati ovdje: http://czzs.org/centar-za-zivotnu-sredinu-iskljuciti-subvencije-za-hidroenergiju/

Nedavno objavljene vijesti