Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Dan rijeke Spreče se obilježava po drugi put: Zaštita rijeke Spreče mora biti prioritet svih nas!

24.09.2019.

Obilježavanje Dana rijeke Spreče se organizira u sklopu kampanje “Voda za sve“ koja u fokusu ima zaštitu rijeke Spreče i jezera Modrac. U srijedu 25.9.2019. godine u periodu od 11.00 – 14.00 časova, na izletištu u Kalesiji će se održati manifestacija obiljažavanja Dana rijeke Spreče.

Program manifestacije će obuhvatiti obraćanje načelnika iz dva bh entiteta, Kalesije i Osmaka, svečani program koji će zajednički pripremiti i realizirati djeca i nastavnici iz osam škola iz sliva rijeke Spreče, te akciju sađenja stabala i druge aktivnosti.

Zagađenje rijeke Spreče je veoma ozbiljan i alarmantan problem, a osnovni uzroci ovog zagađenja su ispuštanje industrijskih i komunalnih otpadnih voda u vodotoke bez odgovarajućeg tretmana, odlaganje čvrstog i tečnog otpada direktno u vodotoke i zagađenje iz poljoprivrede.Rješavanje ovog problema je dugotrajan i sveobuhvatan proces, pri čemu je neophodna uključenost nadležnih institucija svih nivoa vlasti, privrednog sektora, građana, organizacija civilnog društva i medija, jer smo svi mi u isto vrijeme i zagađivači i žrtve nastalog stanja i ovaj problem možemo samo zajedničkim i planskim djelovanjem riješiti.

Napominjemo, ovaj datum je prvi put obilježen prošle godine kada se šest općina (Šekovići, Osmaci, Kalesija, Gračanica, Petrovo i Doboj Istok) i osam škola iz ovih općina ujedinilo i zajedno radilo na zaštiti rijeke Spreče. Zajednički je određeno da 25. septembar bude Dan rijeke Spreče.

Ovaj svečani skup je dio aktivnosti projekta Eko BiH koji finansira Evropska unija kroz program Podrške civilnom društvu i medijima. Cilj projekta je osnaživanje organizacija civilnog društva iz oblasti zaštite okoliša/životne sredine za uključivanje u proces kreiranja, sprovođenja i monitoringa sektorskih strategija i politika iz oblasti okoliša/životne sredine i klimatskih promjena, kao i uključivanje u procese donošenja odluka u vezi sa EU integracijama.

Više o rijeci Spreči i problemu zagađenja se može naći u brošuri na linku.

Projekat Eko BiH realizira Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle u partnerstvu sa Centrom za životnu sredinu iz Banjaluke i Aarhus Centrom Sarajevo.

Nedavno objavljene vijesti