Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Ekološke‌ ‌probleme‌ ‌od‌ ‌danas‌ ‌moguće‌ ‌prijaviti‌ ‌putem‌ ‌stranice‌ ‌Eko BiH‌ ‌mreže‌

10.12.2020.

Aktivnosti 30 ekoloških organizacija iz cijele BiH koje su okupljene u Eko BiH mrežu od danas su dostupne na web stranici www.ekobih.net. Posebna prednost ove stranice, čiju izradu je finansirala Evropska unija, je alat koji omogućava građanima da kroz jednostavan formular prijave slučajeve narušavanja životne sredine u svojoj lokalnoj zajednici. Eko BiH mreža im može pružiti besplatnu stručnu i pravnu podršku kroz prikupljanje dodatnih informacija, prijavljivanje slučaja nadležnim organima i drugim načinima ostvarivanja prava na zdravu životnu sredinu.

“Trudili smo se da sadržaj i alati na web stranici budu lako dostupni i upotrebljivi za sve ciljne grupe. Stručnjaci i aktivisti koji žele da aktivno učestvuju u djelovanju Eko BiH mreže mogu jednostavno da popune pristupnicu za članstvo u mreži, dok građani mogu da prijave konkretne probleme”, istakla je Vera Bulić, službenica za komunikacije na projektu Eko BiH.

Na stranici su dostupne i stručne publikacije, informacije o samim organizacijama koje su članice Eko BiH mreže, te pravnim slučajevima koje su ove organizacije pokrenule, a vezani su za narušavanje životne sredine. Studije slučajeva koje su predstavljene na stranici mogu poslužiti i kao baza za rad istraživačkih novinara, jer sadrže neophodne podatke o pravnim procesima vezanim za određene slučajeve iz oblasti životne sredine.

Web stranica je predstavljena sinoć u Cineplexx-u Palas u Banjaluci, a nakon kratke prezentacije održana je i projekcija dokumentarnog filma “Čuvari rijeka” koji prikazuje borbu mještana brojnih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini protiv izgradnje malih hidroelektrana.

Nedavno objavljene vijesti