Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Inicijativa za trajnu zaštitu i predstavljanje biološkog istraživanja područja rijeke Orlje

18.12.2020.

Udruženje „Centar Dr. Stjepan Bolkay” iz Olova  je ove godine realiziralo  projekat „Očuvanje i zaštita izvora i kanjona rijeke Orlje“ finansiranog od strane Evropske unije sa ciljem trajne zaštite ovog područja. Jedan od najvažnijih rezultata ovog projekta je i biološko istraživanje, čije rezultate možete vidjeti u publikaciji objavljenoj na ovom linku.

Rijeka Orlja u blizini Olova Jedan od prirodnih bisera u našoj zemlji koji je u potpunosti netaknut, a donekle još uvijek i nepoznat. U svojih 4,5 kilometra toka ima oko 250 metara pada kroz visoki kanjon, prelijepe vodopade, “Rimski most”, a nastaje iz dva izvora udaljena 50 metara – jedan ledeno hladne vode, a drugi  tople termalne vode. Kao što je to nažalost slučaj sa mnogim rijekama u BiH i Orlja se više puta u prošlosti našla na meti investitora, sa željom za izgradnjom MHE koje bi u potpunosti uništile ovu rijeku. Srećom, mještani obližnjih sela su spriječili izgradnju, a iz udruženja „Centar Dr. Stjepan Bolkay“ su odlučili da rade na trajnoj zakonskoj zaštiti ovog područja u saradnji sa lokalnim stanovništvom.

Predsjednik udruženja „Centar Dr. Stjepan Bolkay“ Saudin Merdan je ovom prilikom naglasio značaj ovakvog projekta:

„Kako na području izvora i kanjona rijeke Orlje nikada nisu sprovedena biološka istraživanja, te do sada nisu postojali podatci o biodiverzitetu ovog područja, primarni fokus je bilo prikupljanje što većeg broja podataka kako bi se stvorila jasnija slika o trenutnom stanju i neophodnim koracima za zaštitu ovog područja u budućnosti. Mladi biolozi iz cijele BiH su radili na istraživanju ptica, zeljastih biljaka, leptira, vodozemaca i gmizavaca, šišmiša, gljiva, vilinih konjica, tvrdokrilaca i drvenastih biljaka.“

Calyptella capula

Istraživanjem na ovom području je zabilježeno 55 vrsta drveća, 216 vrsta zeljastih biljaka od čega je 10 vrsta orhideja, 40 vrsta gljiva iz odjeljka Ascimycota, od toga 3 nove vrste za BiH i jedna potencijalno nova vrsta za nauku, 11 vrsta vilinih konjica, 39 vrsta leptira, 27 vrsta tvrdokrilaca, 10 vrsta vodozemaca, 10 vrsta gmizavaca, 66 vrste ptica i 3 vrste šišmiša.

„Ono što nam rezultati ovih preliminarnih bioloških istraživanja nedvojbeno govore je da se radi o području izuzetne bioraznolikosti.“ dodao je Merdan.

Dactylorhiza incarnata

Pored netaknute prirode posjetioci kanjona rijeke Orlje imaju priliku da istraže i neke od nekoliko kulturno-historijskih spomenika koji se nalaze u ovom području, od kojih je najpoznatiji jednolučni kameni most koji se naziva Rimski most sagrađen u osmanskom periodu, 2011 godine je proglašen i Historijskim spomenikom, a zanimljiv jer je u gradnji mosta kao materijal korišteno nekoliko srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika – stećaka. U neposrednoj blizini rijeke Orlje, u selu Musići, se nalazi i nekropola stećaka „Mramor“ koju čine grobovi i 80 stećaka. Nekropola je 2016. godine proglašena Svjetskom baštinom i stavljena pod zaštitu UNESCO-a.

Sve ovo je dovoljan razlog da u bliskoj budućnosti posjetite i istražite rijeku Orlju i njen kanjon kao i da podržite napore da se ovo i slična područja u BiH stave pod trajnu zakonsku zaštitu kako bi u njima mogle uživati i buduće generacije.

Vanja Lazić

+387 61 803 850

centar.bolkay@gmail.com

Nedavno objavljene vijesti