Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Jezero Kop zaštićeno do 2025. godine

07.05.2021.

Nakon skoro 20 godina borbe lokalnih aktivista za zaštitu jezera Kop, upućivanja dopisa, potpisivanja peticija, organiziranja protesta protiv izgradnje odlagališta šljake i pepela, u petak, 30.04.2021. godine su na sjednici Skupštine Tuzlanskog Kantona usvojene Izmjene i dopune Prostornog plana do 2025. odnosno amandmani kojima je traženo da prostor Šićki Brod bude u cjelosti zona za sport i rekreaciju. Umjesto planiranih 210 hektara, zaštićeni prostor je zaokružen na cjelokupnih 296 hektara.

Kroz Eko BiH projekat koji finansira Evropska unija pokrenuta je kampanja “Voda za sve“ kroz koju je izrađen film o jezeru Kop i dostavljeni komentari na Prostorni plan koji su bili osnov za navedene amandmane. Video o Jezeru Kop i njegovom značaju za zajednicu, biljni i životinjski svijet se može vidjeti na internet stranici Eko BiH.

Jezero je nastalo 1987. godine na površinskom kopu Šićki Brod po kojem je i dobilo naziv. Ovo jezero je dugo 800 m i široko 400 m, najdublja tačka jezera je oko 35 m. Ovo jezero nadomak Tuzle uz sve svoje ljepote, životinjski i biljni svijet ima potencijala postati prava rekreaciona zona.

Međutim, jezero je takođe i najpoželjnija lokacija za odlagalište šljake i pepela, kao najbliža i najjeftinija opcija za deponovanje 130 tona otpada na sat iz Termoelektrane Tuzla, odnosno 1.138.800 tona godišnje. Ukoliko bi se šljaka i pepeo odlagali na ovoj lokaciji, ono što bi se desilo je da bi se uništio jedan prostor koji je vodonosno područje, a voda je resurs koji se mora čuvati.

Odlaganje šljake i pepela na ovom području bi prouzrokovalo zagađenje površinskih i podzemnih voda i nekontrolisano širenje toksične prašine u okolna naselja. Na ovaj način bi se dugoročno zagadio okoliš i taj prostor bi postao izvor kancerogenih i otrovnih materija, koji bi ugrožavao zdravlje sadašnjim i budućim generacijama.

Lokalna zajednica se protivi tome i već dugi niz godina se bori za očuvanje jezera i njegovih prirodnih ljepota. Usvajanjem amandmana cilj je trenutno postignut, te se nadamo  da će ovo područje biti trajno zaštićeno i nakon 2025. godine.

Nedavno objavljene vijesti