Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Mještani goraždanskih sela izbjegli scenarij Trgovske gore

28.02.2020.

Na sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona koja je održana u utorak 25. februara, van snage je stavljena “Odluka o utvrđivanju javnog interesa za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih sredstava donesena 2018. godine”, odnosno gradnje poligona neće biti.

Time je uspješno okončana borba mještana goraždanskih sela protiv ovog projekta, koja traje već gotovo dvije godine.

Odlukom donesenom 31. avgusta 2018. godine Skupština Bosansko-podrinjskog kantona, utvrdila je “javni interes” za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih sredstava na šumskom zemljištu koje se nalazi u neposrednoj blizini mnogobrojnih goraždanskih sela. Poligon je zamišljen na vrhu obližnjih brda i planine Gušta, na lokaciji udaljenoj svega 200-300 metara od mnogih izvora pitke vode.

Sjednici održanoj u utorak su prethodili protesti građana ispred kantonalnih institucija 22. i 25. februara. Sa ovih okupljanja, mještani koji žive pretežno od stočarstva i poljoprivrede, su jasno poručili da neće dozvoliti gradnju opasnog poligonana ovom području, jer je riječ o projektu koji bi ih prisilio na iseljavanje zbog direktnog uticaja na zdravlje i sigurnost.

S obzirom da se eksplozivni otpad po kategoriji opasnih otpada nalazi odmah iza nuklearnog, mještani su odluku Skupštine iz 2018. godine s razlogom nazvali scenarij “Mala Trgovska gora”. Ovimpovodom, obratili su se i predstavnicima Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”, koji su im, u sklopu aktivnosti Eko BiH projekta finansiranog od Evropske unije,pružilipravnu podršku u prikupljanju informacija i otkrivanju pravnih propusta tokom donošenja Odluke Skupštine.

“Otkrili smo da javnost nije bila uključena u donošenje sporne odlukekroz javne rasprave tokom kojih bi građani mogli iznijeti svoje mišljenje. To je u suprotnosti sa Aarhuskom konvencijom, čiji drugi stub jasno nalaže učešće javnosti tokom donošenja ovakvih odluka koje značajno utiču na okoliš i direktno ugrožavaju život i zdravlje ljudi” istakla je Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Džemal Ramović, jedan od mještana Goražda naglasio je da se uništavanje eksplozivnih sredstava mora provoditi prema propisanim standardima za uklanjane mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava u BiH, uz ispunjenje zakonom propisanih uvjeta, i to na način da ne ugrožava živote i zdravlje ljudi, njihovu imovinu i okoliš.

Nedavno objavljene vijesti