Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

NEKA SVAKI DAN BUDE DAN AKCIJE ZA RIJEKE!

14.03.2021.

koalicija za zaštitu rijeka bih 14. mart 2021.

Povodom Međunarodnog dana akcije za rijeke, koji se obilježava 14. marta širom svijeta, predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine su još jednom poslali poruku da ne odustaju od borbe za rijeke BiH i da se nadaju da će pozitivne promjene koje se dešavaju u ovoj oblasti u posljednje vrijeme pomoći da se zaustavi masovno uništavanje naših rijeka.

“Prvenstveno želimo da pohvalimo donošenje Deklaracija za zaštitu rijeka koje su usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Narodnoj skupštini RS, baziranim na zaključcima i preporukama Deklaracije o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana, koja je nastala kao reakcija ekoloških udruženja na ogromne štete po lokalne zajednice i životnu sredinu koju uzrokuju male hidroelektrane”, istakla je Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Desetine hiljada ljudi svake godine širom svijeta podižu svoj glas kako bi slavili rijeke svijeta i ljude koji se bore za njihovu zaštitu. Međunarodni dan akcije za rijeke je dan kada se slave uspjesi kao što su uklanjanje brana i uspostavljanje prirodnog riječnog toka. Prije svega, to je dan kada zajedno djelujemo i pokazujemo da ti problemi nisu samo lokalnog karaktera, već predstavljaju globalni problem.

Koalicija za zaštitu rijeka BiH koristi ovaj dan da pozove sve građane i građanke Srednjobosanskog kantona/županije da se uključe u tematske sastanke, odnosno javne tribine na temu „Položaj općine u kontekstu Izmjene i dopune prostornog plana SBK/KSB (2005 – 2025)“. Raspored održavanja javnih tribina možete pronaći OVDJE.

„Veoma je bitno da se građani i građanke uključuju u procese donošenja odluka, što im je i zakonom zagarantovano. U proteklih nekoliko godina malo toga je urađeno na poticanju učešća građana u procesima odlučivanja, te se često čini da je to učešće samo simbolično. Iako je kultura učešća građana u donošenju odluka nerazvijena i nije rijedak slučaj da na javnim raspravama bude više predstavnika/ca uprave nego građana/ki, ipak se razvija svijest o značaju učešća u ovakvim procesima“, poručuju iz Koalicije.

Očekujemo da će ova godina biti godina pozitivnih promjena i da će se zaustaviti uništavanje naših rijeka, prvenstveno kroz ukidanje podsticaja za male hidroelektrane ili u konačnici implementacijom moratorija na izgradnju svih novih malih hidroelektrana.

Nedavno objavljene vijesti