Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Nova podrška za nastavak djelovanja mreže Eko BiH

05.05.2023.

Dosadašnji rad i djelovenje mreže Eko BiH I njenih članica odsada će biti podržano kroz novi projekat pod nazivom “Eko BiH mreža” koji se realizuje u sklopu projekta “Misli o prirodi!”, kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansira Švedska ambasada. Riječ je o grant sredstvima za zagovaračke mreže – kakva je upravo mreža Eko BiH.

Cilj projekta je da se ostvari veći uticaj Eko-BiH mreže na kreiranje i provođenje politika zaštite životne sredine/okoliša i očuvanja prirode u BiH na principima solidarnosti i demokratije.

Implementacija traje od 1.5.2023. do 30.4.2024. godine, a ukupan iznos granta je 50.000,00 KM.

Koordinaciju mreže u toku ovog perioda implementacije preuzima udruženje Eko Forum Zenica, jedna od dugogodišnjih aktivnih članica mreže, a za koordinatoricu projekta odnosno mreže Eko BiH imenovana je Majda Ibraković. Partnerstvo čine organizacije Eko forum Zenica, Centar za ekologiju i energiju Tuzla, Centar za životnu sredinu Banja Luka, Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH” Sarajevo, Eko akcija Sarajevo i Green team Novi Grad. Predstavnici navedenih organizacija su ujedno i članovi Koordinacionog odbora mreže.

Ova podrška je značajna za nastavak djelovanja Eko BiH mreže, kao i za njenu prepoznatljivost u javnosti. Osim standardnih aktivnosti poput održavanja redovnih sastanaka Koordinacionog odbora te godišnjeg sastanka mreže, radit ćemo na unapređenjeu mreže kroz anketiranje, mapiranje potreba, stručne treninge za organizaciju te reviziju programa rada. Dodatno, radit će se na održavanju i unapređenju kanala komunikacije, te ažuriranju nove web stranice kao i ostalih (vanrednih) aktivnosti mreže.

Projekat je jedna od deset odobrenih zagovaračkih mreža u okviru projekta “Misli o prirodi!” kojeg finansira Švedska a implementira Centar za promociju civilnog društva. Više detalja o projektu možete pogledati na linku.

Nedavno objavljene vijesti