Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Održan okrugli stol “Inicijativa za usvajanje novog Prijedloga zakona o zaštiti okoliša FBiH”

13.09.2019.

Iako Prijedlog zakona o zaštiti okoliša FBiH, sa predloženim amandmanima, predstavlja pomak u zaštiti okoliša, neophodno je svakodnevno raditi na njegovoj implementaciji, unapređenju i usaglašavanju sa evropskim zakonodavstvom, zaključak je okruglog stola “Inicijativa za usvajanje novog Prijedloga zakona o zaštiti okoliša FBiH”, održanog u Sarajevu.

Okrugli sto su organizovali Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” Centar za životnu sredinu i Centar za ekologiju i energiju, u sklopu Eko BiH projekta, koji finansijski podržava Evropska unija. Okruglom stolu su, pored predstavnika organizacija koje su članice EKO BIH mreže, prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva za okoliš i turizam, kao i predstavnica Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU.

Inicijativom za usvajanje novog Prijedloga zakona o zaštiti okoliša FBiH,koja je definisana Strateškim planom Eko BiH mreže, želi seubrzati proces usvajanja Zakona i ispunjavanja jednog od bitnih pravnih uslova BiH na putu u Evropsku uniju.

Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH” je istakla da se na okruglom stolu govorilo o problemima neadekvatne zaštite okoliša u BiH sa aspekta zakonskih regulativa.

“Bitno je istaći da Prijedlog zakona o zaštiti okoliša FBiH predstavlja pomak u odnosu na važeći Zakon o zaštiti okoliša FBiH, poput izmjena koje omogućavaju znatnijeučešće građana prilikom odučivanja o okolišnim pitanjima, kao i povećavanje iznosa kaznenih odredbi, koje se istovremeno uklađuju sa Zakonom o prekršajima FBiH”, istakla je Emina Veljović.

U okviru inicijative, organizovana je peticija, putem koje građani svojim potpisom mogu podržati ubrzavanje procesa usvajanja novog prijedloga Zakona o zaštiti okoliša FBiH. Peticija je održana u Sarajevu i Zenici, a tokom septembra će biti organizovana u Kaknju, Tuzli, Jablanici i Mostaru.

Nedavno objavljene vijesti