Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Održan okrugli stol na temu: “GLASAJ ZA OKOLIŠ!”

19.11.2020.

Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”, Centar za životnu sredinu i Centar za ekologiju i energiju, organizovali su u četvrtak 12.11.2020.godine, okrugli stol na temu: “Glasaj za okoliš!”. Okrugli stol koji je uslijedio nakon mirnog okupljanja članova Eko BiH mreže i građanaispred Vječne vatre u ponedjeljak 09.11.2020.godine, organizovani su u sklopu Eko BiH projekta koji finansira Evropska unija, a sufinansira Grad Sarajevo.

‟Cilj organizovanja mirnog okupljanja i zatim okruglog stola je skretanje pažnje građanima da na lokalnim izborima “Glasaju za okoliš!” odnosno da prilikom glasanja uzimaju u obzir one kandidate koji zaista imaju namjeru unaprijediti i zaštiti okoliš. U sklopu ovih aktivnosti  poseban fokus je na činjenici da nakon više od šest godina, još uvijek nije usvojen Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša FBiH, a koji predstavlja krovni zakon za regulisanje okolišne problematike. Podržavamo snažan apel građana za pozitivne promjene i ovim putem skrećemo pažnju svim novoizabranim predstavnicima na odgovornost i obaveze koje su preuzeli, te da očekujemo vidljivo poboljšanjeakcija u okolišnom sektoru, jer bez zdravog i održivog okoliša nema prosperitetne budućnosti u BiH; ”- ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH.”

Na okrugli stol u četvrtak, pored predstavnice Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koja se odazvala pozivu, bili su pozvani delegati Doma naroda Parlamenta FBiH, a od čijih glasova ovisi usvajanje Prijedloga zakona o zaštiti okoliša u FBiH.

Međutim, pozivu se odazvala samo jedna predstavnica delegata ispred opozicijedok delegati iz pozicije nisu odgovorili na poziv, i time su iskazali inertnost prema gorućim okolišnim problemima u Federaciji BiH.

Održan okrugli stol na temu:"GLASAJ ZA OKOLIŠ!"

Povodom lokalnih izbora koji su održani krajem prošle sedmice, putem organizovanog mirnog okupljanja građana,a  zatim organizovanjem  i okruglog stola, aktivisti iz Eko BiH mreže su nastojali skrenuti pažnju na mnogobrojne okolišne probleme u BiH, poput zagađenja zraka, nepropisnog odlaganja otpada, devastacije zelenih površina i zaštićenih područja, gole sječe šuma i naročito primjetnog  cunamija izgradnje malih hidroelektrana (MHE) širom BiH.

Zato su ovu akciju podržali ičuvari i čuvarice rijeka iz Koalicije za zaštitu rijeka u BiH nakon mirnih protesta koje su organizovali pored rijeke Ugar u blizini Travnika, kako bi podsjetili predstavnike Vlade FBiH na Listu zahtjeva hitnih i dugoročnih mjera u cilju zaštite rijeka FBiH od izgradnje MHE,  a koja je upućena  premijeru Vlade FBiH, polovinom prošlog mjeseca.

‟Ispred svog udruženja imala sam priliku govoriti o problemu očuvanja okoliša, prvenstveno u vezi izgradnje MHE “Zlate“ na rijeci Doljanki, jer su MHE veliki problem  ne samo za Jablanicu, već za cijelu našu državu. S obzirom da je na okruglom stolu bilo prisutnih predstavnika vlasti, nadam se da će moje izlaganje uticati na nadležne da nešto promjene. Zaista moramo više pažnje posvetiti očuvanju vode, naših šuma, zraka i prirode, jer to je naš život. Ako to ugrozimo, ugrozli smo sebe i svoje zdravlje;”- poručuje Naza Spahić, potpredsjednica Udruženja građana “Za Doljanku.“

Nedavno objavljene vijesti