Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Održan protest u Sarajevu: Hitno primjeniti Zaključak o zabrani izgradnje MHE u FBiH

30.09.2020.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine hitno treba iskoordinisati izradu promjena zakonodavstva na nivou FBiH, kantona i opština kako bi se realizovao Zaključak o zabrani izgradnje malih hidroelektrana (MHE) koji je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio 23. juna, poruka je sa protesta koji je danas održan ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu u organizaciji Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

 “Zaključak predstavlja svojevrsnu političku volju da nadležne institucije namjeravaju  ozbiljno pristupiti rješavanju problema izgradnje MHE diljem Federacije BiH, a što neizostavno uključuje opsežnije zakonske izmjene. Ovim putem podsjećamo Vladu FBiH da započne izvršavati svoje obaveze u skladu sa Zaključkom, jer isti, prije svega, odražava zahtjeve građana FBiH, koji već godinama skreću pažnju na bahatu i nerazumnu destrukciju rijeka i izvorišta vode, naših prirodnih resursa i bogatstva koja moramo zaštiti”, istakla je Emina Veljović, izvršna direktorica Arhus centra u BiH.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH traže i hitno ukidanje podsticaja za male hidroelektrane i ističu da mnogi građani i ne znaju da sopstvenim novcem finansiraju uništavanja rijeka.

“Ovim protestom smo željeli pokazati nadležnima da pratimo njihov rad, kao i uvijek. Izglasavanje Zaključka je svima bilo iznenađenje i mogu reći da smo vjerovali da će se nešto konkretno povodom toga i uraditi. Nažalost, tri mjeseca nakon toga Vlada FBiH nije ispunila naša očekivanja. Želim da naglasim da svega ovoga ne bi bilo da se posljednjih nekoliko godina narod nije pobunio i da nisu počeli da se bore za zaštitu svojih rijeka. Kao što smo i danas mogli vidjeti, aktivisti i aktivistice Koalicije za zaštitu rijeka BiH su ujedinjeni i spremni da se do kraja bore za svoje rijeke”, kazala je Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Istovremeno kada i u Sarajevu, protiv gradnje malih hidroelektrana,  planirani su i protesti na rijeci  Ugar u opštini Travnik. Međutim, mještani su u posljednjem momentu dobili rješenje od MUP-a Srednjobosanskog kantona kojim je ovo okupljanje zabranjeno. Ove proteste organizovao je Klub sportskih ribolovaca Travnik, nakon početka izvođenja radova na izgradnji MHE Oštrac. Radovi su počeli uprkos Zaključku Predstavničkog doma Parlamenta FBIH o zaustavljanju svih aktivnosti na izgradnji malih hidrocentrala.

Borba protiv malih hidroelektrana aktuelna je u cijeloj Bosni i Hercegovini. Mještani okupljeni u Udruženje građana Bjelava koji već duže vrijeme ukazuju na uništavanje rijeke Bjelave i njenih pritoka  u Foči najavili su mirni protest za sutra.

Protest, treći po redu od početka ove godine i od početka radova na ovim rijekama,  održaće se uoči sjednice Skupštine opštine Foče, na kojoj će se kao tačka dnevnog reda naći i izgradnja malih hidroelektrana na ovim rijekama. Opština Foča namjerava ustupiti opštinsko zemljište investitoru i to sa sa minimalnom godišnjom naknadom manjom od 100 KM, a protestom i  pratećim performansom, mještani će od opštinske vlasti zatražiti obustavljanje svih radova i zaustavljanje daljeg uništavanja rijeke Bjelave i njenih pritoka.

Nedavno objavljene vijesti