Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Peti sastanak predstavnika mreže sa federalnom ministricom okoliša i turizma

20.06.2024.

U Sarajevu je u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma održan sastanak predstavnika ekoloških udruženja iz Eko BiH mreže i ministarstva. Riječ je o redovnom sastanku između predstavnika nevladinog sektora i ministarstva u cilju razmjene informacija i aktuelnosti o stanju okoliša u Bosni i Hercegovini, brojnim problemima naše životne sredine i mogućim koracima za njihovo rješavanje.

Jedna od tema u fokusu bila je upravljanje otpadom. Prisutni su pozdravili usvajanje izmjena i dopuna Zakona o otpadu na Vladi FBiH, a što će se naći na dnevnom redu već naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, nakon čega će se pristupiti i izradi novih pravilnika o odlagalištima. Također, pozitivnim je ocijenjena i saradnja na izradi Plana upravljanjem otpadom, te novog sveobuhvatnog zakona koji tretira ovu oblast.

Radi se i na provođenju odredbi iz Uredbe o vodama čiji bi prvi rezultati trebali biti poznati krajem septembra ove godine, a dobru saradnju s nižim nivoima vlasti iz ministarstva je istaknuto prilikom posljednih konsultacija i dostave mišljenja za novi Zakon o zraku o čemu su se kantoni koji se ranije nisu uključivali sada pozitivno očitovali. Prisutni su bili saglasni da je zakonski okvir za zaštitu zraka u FBiH potrebno napraviti u skladu sa zakonskim okvirom EU i najboljim praksama zemalja Evropske unije.

Prisutni predstavnici nevladinih organizacija interesirali su se o opasnostima „zelenog rudarstva“, zaštićenim područjima, potrebi da se uveća broj vodnih i okolišnih inspektora u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove te procedurama u vezi izrade strategijske procjene uticaja na okoliš. Također predstavnici mreže stava su da je neprihvatljivo da lokalne zajednice i kantoni blokiraju procese zaštite prirode, a saglasni su da je nužno i hitno usvajanje Zakona o zaštiti prirode u FBiH.

Nedavno objavljene vijesti