Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Podnesena žalba Energetskoj zajednici zbog ukidanja podsticaja za vjetroelektrane u Republici Srpskoj

05.09.2019.

Republika Srpska prekršila je zakonodavstvo o tržišnoj konkurenciji tako što je iznenada zaustavila šemu podsticaja za vjetroelektrane u martu ove godine, navodi se u žalbi koju je danas Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču podnio Centar za životnu sredinu sa sjedištem u Banjaluci.

Bosna i Hercegovina je potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici koji zabranjuje „javnu pomoć koja narušava ili prijeti narušavanju konkurencije favorizovanjem određenih preduzeća ili određenih energetskih resursa“.

Pored činjenice da Republika Srpska nema ni jednu vjetroelektranu, u martu ove godine na snagu je stupio novi Zakon o izmjenama i dopunama zakona o obnovljivim izvorima energije kojim su zaustavljene feed-in tarife ili premije za vjetroelektrane.

„Ovakav potez Republike Srpske da ukine podsticaje za vjetroelektrane ostavio je hidroenergiju, tj. male hidroelektrane kao jedini obnovljivi izvor energije koji ima značajnu podršku u ovom entitetu, uprkos njihovom malom doprinosu ukupnoj proizvodnji električne energije i ogromnoj šteti koju nanose prirodi, ekonomiji i lokalnim zajednicama. Na ovaj način se podstiču samo male količine solarne energije, a sada je isključen vjetar. Na čemu će se zasnivati naša energetska tranzicija?”, ističe Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.

Zvanično opravdanje ovakve odluke bila je potreba za smanjenjem troškova podsticaja za obnovljive izvore energije za krajnje potrošače.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, u julu je izjavio da su vjetroelektrane održive i bez podsticaja. Od ovog Ministarstva i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, Centar za životnu sredinu zatražio je dodatne informacije koje potkrepljuju ovu tvrdnju, ali ih nije dobio.

Pippa Gallop iz evropske organizacije CEE Bankwatch Network smatra da je ova mjera neshvatljiva, s obzirom na potrebu da Bosna i Hercegovina u narednim godinama zamijeni stare elektrane na ugalj.

„Ako je Republika Srpska htjela smanjiti troškove podsticaja obnovljivim izvorima energije za krajnje potrošače, osim ukidanja svihpodsticaja za vjetroelektrane, postojali su brojni drugi načini, poput prelaska na aukcije i sistemp remija, smanjenja kvota za vjetar ili smanjenja feed-in tarifa za sve tehnologije”, pojasnila je Pippa Gallop.

Nedavno objavljene vijesti