Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Reaguj! Pošalji komentare i učestvuj u kreiranju novog Zakona o obnovljivim izvorima energije do 11. novembra!

18.10.2021.

Nacrt Zakona o obnovljivim izvorima energije Republike Srpske (Zakon o OIE) je usvojen 30. septembra ove godine od strane Narodne skupštine Republike Srpske i upućen u javnu raspravu do 11. novembra, što znači da građani RS mogu do ovog datuma da pošalju svoje komentare na isti i direktno učestvuju u njegovom kreiranju.

Zašto je važno da komentarišete ovaj Zakon?

Ovaj Zakon je od izuzetnog javnog značaja i može uticati na energetsku, ekonomsku i ekološku budućnost naše i generacija koje dolaze. 

Prethodni zakon favorizovao je jedino komercijalne proizvođače iz obnovljivih izvora energije (OIE), a ne građane i zajednice kao proizvođače i potrošače koji plaćaju naknadu za OIE.

Na ovaj način su se obogatili privatni investitori i to neodgovornim iskorištavanjem prirodnih resursa, ali i cjelokupnog društva kroz neopravdano visoke podsticaje koje su dobijali od svih nas kupaca – potrošača električne energije, a udio OIE u ukupnoj proizvodnji struje nije značajno promijenjen.  

Lokalne zajednice i građani ne samo da su svjedoci štete po životnu sredinu i po sopstveni budžet, jer izdvajaju novac za naknadu za OIE, već su ostali oštećeni i uskraćeni za pravo učešća u proizvodnji i potrošnji obnovljive energije.

Vrijeme je da naknadu koju plaćamo počnemo i da koristimo za sopstvenu proizvodnju i potrošnju obnovljive energije.

Utičite na promjene ovog nacrta Zakona o OIE i zahtijevajte:

  • Ukidanje garantovane otkupne cijene za sva postrojenja OIE;
  • Ukidanje svih podsticaja za mala i velika hidroenergetska postrojenja koja nisu u vlasništvu Zajednice obnovljivih izvora;
  • Mjere podsticaja za investiciona ulaganja u građansku energiju (kupac-proizvođač i zajednica obnovljive energije) i preusmjeravanje dijela prikupljenih naknada za OIE u subvencionisanje investicija u OIE za vlastite potrebe (proizvodnju i potrošnju) ;
  • Informisanje, besplatne savjetodavne usluge i obuke za podsticanje kupaca-proizvođača i  zajednica obnovljive energije (zadruge, stambene zajednice i sl) za OIE projekte u kojima sve koristi ostvaruje primarno zajednica odnosno društvo u cjelini;
  • Ulaganja u sisteme mjerenja neto potrošnje, pametne mreže i razvoj kapaciteta za skladištenje energije;
  • i sve drugo što smatrate održivim, pravednim i opravdanim.

Na LINKU možete ostaviti svoje komentare direktno u dokumentu Nacrta, koje će i drugi građani koji budu komentarisali nacrt moći da vide i eventualno iskoriste za sopstvene komentare.

Svoje komentare pošaljite i na email adresu resornog ministarstva (mier@mier.vladars.net ) koja je navedena u Obavijesti ispod.

Centar za životnu sredinu je u saradnji sa ekspertima pripremio sopstvene primjedbe i amandmane te ih možete preuzeti OVDJE, koristiti u razradi i slanju sopstvenih komentara. Napomena: Komentari CZZS su promjenjivi i razvijaće se do datuma zvanične predaje istih.

Pored toga, za potrebe stručne obrade nacrta ovog Zakona, grupa eksperata je pripremila sopstvene komentare koji se nalaze na Link1, Link2 i Link3(crveni za brisati a zeleni dodati)  koje možete preuzeti ili prilagoditi i poslati na navedenu adresu.

Na OVOM LINKU se nalazi Obavijest o rasporedu javnih rasprava o nacrtu Zakona o OIE kao i adresa na koju direktno možete dostaviti primjedbe.

Nedavno objavljene vijesti