Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Regovanje Eko BiH mreže na neistinite navode hrvatskog portala o odlagalištu nuklearnog otpada

03.02.2021.

Link do članka Odlagalište nuklearnog otpada više je financijsko nego ekološko pitanje.

TEKST REAGOVANJA

Poštovani,

U skladu sa članom 40. Zakona o medijima, a u cilju objektivnog informiranja javnosti, dostavljamo Vam reagovanje na članak objavljen 26.01.2021.godine na portalu www.poslovni.hr pod naslovom “Odlagalište nuklearnog otpada više je financijsko nego ekološko pitanje”, te Vas molimo da isto u cjelosti objavite na Vašem portalu.

Navedeni članak objavljuje niz paušalnih izjava i tvrdnji, stvarajući iskrivljenu sliku realnosti – što možemo pripisati slobodama autora članka, ne želeći komentarisati etičnost takvog postupanja.

Međutim, iznošenjem netačnih tvrdnji javnost se dovodi u zabludu, te se direktno crtaju mete na organizacijama civilnog društva stavljajući ih u kontekst omalovažavanja i diskreditovanja. Člankom se omalovažavaju građani sa obje strane granice, koji su svoje stavove jasno deklarisali lično (peticijama), putem neformalnih grupa, putem nevladinih organizacija, putem politički biranih predstavnika i putem akademske zajednice.

U skladu s tim, referišemo se i na iznešenu tvrdnju  „Neslužbeno se može čuti kako se išlo toliko daleko da interesne grupe iz Slovenije financiraju i organiziraju nevladine udruge u BiH s ciljem da se izvrši pritisak na tamošnju vlast i javnost, a zatim posljedično i na međunarodnu zajednicu, kako bi se Hrvatska spriječila da sama napravi svoje odlagalište.“

Riječ „neslužbeno“ ne može i ne smije biti mehanizam kojim se omogućuje izgovaranje neistine – stoga, kao organizacije civilnog društva koje su posvećene zaštiti životne sredine, a koje su stava da je skladištenje i odlaganje radioaktivnih otpada na Trgovskoj gori nedopustivo, zahtjevamo izvinjenje javnosti za iznešenu neistinu, kao i izvinjenje organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Svjesno obmanjujući javnost, podrivate kredibilitet, dovodite u pitanje slobodu odlučivanja i svakodnevni rad svih nas koji kao građani, dajemo doprinos očuvanju životne sredine i afirmisanju građanskog djelovanja u kontekstu rješavanja problema. Ovakvi napadi na nevladin sektor susjedne države, koji se smatra lakom metom, predstavlja ružan presedan i koji ne dolikuje vremenu u kojem živimo, kao ni etičkim principima kojima bi se trebali voditi.

Važno je dodati, da paralelno sa slanjem ovog demanta, šaljemo i zahtjev ambasadi Slovenije u Bosni i Hercegovini, da se izjasni po pitanju omalovažavanja građana i nevladinog sektora Bosne i Hercegovine, kroz navode da se iz Slovenije diktira rad nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini, te direktno utiče na odnose između građana, javnosti, vlasti i međunarodne zajednice. Ovo smatramo ozbiljnom optužbom i ničim izazvanom uvredom za obje strane, koja ne smije ostati bez epiloga.

Nedavno objavljene vijesti