Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Upućen apel za hitnu reviziju Energetske strategije BiH

02.04.2021.

Bosni i Hercegovini prijeti društveni i ekonomski kolaps ukoliko nastavi sa dosadašnjom energetskom politikom, upozoravaju ekološke organizacije u pismu upućenom vlastima u BiH. Pismo je podržalo preko 30 organizacija EKO BiH mreže, a povod je potreba za  hitnom revizijom Okvirne energetske strategije – obaveznom mjerom koju BiH mora provesti da bi bila u skladu s ciljevima Zelene agende za Zapadni Balkan kroz nedavno potpisanu Sofijsku deklaraciju.

Energetske strategije BiH

“Vlasti u BiH usvajanjem prepisanih i zastarjelih strategija nastavljaju da nam zagorčavaju budućnost, a takva praksa im daje slobodu da nastave po starom, monopolističkom ponašanju. Nažalost, još ništa nije učinjeno na planu smanjenja ovisnosti o uglju, upravo suprotno: donosioci odluka provode istu štetnu višedecenijsku politiku nauštrb vrlo upitnog kvaliteta života građana.”, kazala je Majda Ibraković, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Dodaje da ekološke organizacije već godinama upozoravaju kako se ovakav razvoj energetskog sektora Bosne i Hercegovine odvija u pravcu koji je je štetan po zdravlje, životnu sredinu, ekonomiju i cjelokupno društvo naše zemlje, a ovaj zahtjev je samo jedan u nizu koraka koje planiraju poduzeti. Trenutna energetska politika BiH zasnovana je na zastarjelim energetskim scenarijima koji predviđaju investicije u ugalj, odnosno rudnike i termoelektrane, što je u potpunoj suprotnosti sa Sofijskom deklaracijom i dekarbonizacijom koju zemlje regiona i Evrope već uveliko provode. Naša zemlja se takođe obavezala na dekarbonizaciju i klimatsku neutralnost do 2050. godine, što podrazumijeva strategiju usmjerenu na budućnost bez fosilnih goriva (uglja, nafte i gasa).

“Potpisivanjem Sofijske deklaracije BiH se obavezala da će provesti tranziciju i dekarbonizaciju energetskog i ostalih sektora, u skladu sa EU planovima. Za 30 godina se može uraditi mnogo, ali treba početi odmah. Ovaj proces se mora posmatrati i prihvatiti kao razvojna šansa, na isti način na koji su je prihvatile zemlje u EU, a činjenica je da što prije krenemo u taj proces više ćemo profitirati. Zašto bi naša djeca kopala ugalj ako znamo da im se mogu obezbijediti radna mjesta u dekarboniziranoj čistoj ekonomiji?”, izjavio je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

Organizacije ovim putem žele upozoriti, ali i ohrabriti nadležne organe na potrebu ubrzanja procesa energetske tranzicije i usklađivanja sa klimatskom politikom kroz reviziju Okvirne energetske strategije BiH, a sve u skladu sa ciljevima Zelene Agende za Zapadni Balkan.

Nedavno objavljene vijesti