Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Usvojena Deklaracija “Opštine bez brana” u Istočnom Sarajevu

21.10.2020.

Na prijedlog predsjednika gradske Skupštine, Miroslava Lučića, 13.oktobra 2020.,  Skupština Grada Istočno Sarajevo usvojila je jednoglasno Deklaraciju “Opštine/Gradovi bez brana” i time stavila do znanja da izgradnja malih hidroelektrana (MHE) u ovom gradu više nije prihvatljiva.

Potaknuti mnogobojnim apelima građana, a naročito građana koji žive uz Kasindolsku rijeku, u sklopu projekta “Misli o prirodi!”, koji finansira Vlada

Švedske  a implementira Centar za promociju civilnog društva, Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” odnosno Eko HUB Sarajevo je pokrenuo  inicijativu Moratorijum na MHE u Istočnom Sarajevu uz pomoć predstavnika vlasti.”

Početkom mjeseca septembra organizovan je sastanak u uredu predsjednika gradske Skupštine, Miroslava Lučića, a kojem su izložene posljedica rada MHE “Podivič” na Kasindolskoj rijeci i predstavljen plan sprovođenja građanske inicijative koja će za cilj imati brisanje MHE iz Prostornog plana grada Istočno Sarajevo. Istom prilikom, predsjednik gradske Skupštine je pozvan da potpiše Deklaraciju “Opštine/Gradovi bez brana,” pripremljena od strane  Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

 “U saradnji sa ujedinjenim gradskim opštinama, suprotstavit ćemo se daljnjem uništavanju naših rijeka. Preko naših poslanika u Narodnoj Skupštini Republike Srpske traži ćemo trajnu zabranu izgradnje MHE u Republici Srpskoj. Također, putem Saveza opština i gradova Republike Srpske pokrenut ćemo inicijativu usmjerenu na sprečavanje izgradnje MHE na rijekama Republike Srpske. Nećemo dozvoliti da se u Prostorni plan Istočnog Sarajeva planira izgradnja MHE na rijekama na našoj teritoriji. Podržavat ćemo organizacije civilnog društva koje se bore za zaštitu životne sredine, posebno one koje se suprostavljaju izgradnji MHE. Javnim nastupima ćemo naglasiti potrebu očuvanja prirodnog okruženja, prije svega, vodotokova na području Istočnog Sarajeva. Deklaraciju “Opštine/Gradovi bez brana” postavit ćemo na internet stranici našeg grada kako bi se posjetitelji stranice mogli upoznati sa sadržajem Deklaracije;” istakao je predsjednik gradske Skupštine, Miroslav Lučić.

Ovakav  zaokret  predstavnika institucija u Istočnom Sarajevu je donio nadu za lokalnu zajednicu:

Potpisivanje Deklaracije “Opštine/Gradovi bez brana” je jedan korak dalje u borbi protiv uništavanja prirode u korist pojedinca.Mi smo svjesni da ova deklaracija nije izvršna ali nam je drago što se svijest, kako nosioca funkcija tako i stanovnika Istočnog Sarajeva budi što se tiče očuvanja prirode i prirodnih bogatstava. Smatramo da je usvajanje Deklaracije “Gradovi bez brana” bitna novina na prostoru grada Istočno Sarajevo, s obzirom da na prostoru istog već ima nekoliko izgrađenih i onih koje su u planu da se grade;  kako se neki drugi građani u budućnosti ne bi morali susretati sa onim sa čime se mi susrećemo proteklih pet godina. Nadamo se da ćemo se svi, zajedničkim snagama, boriti da do izgradnje druge dvije, MHE “Samar” i “Slapi” ne dođe;” ističu Sara i Milanko Tuševljak, predstavnici neformalne grupe građana “Stop MHE na Kasindolskoj rijeci”, a koji se aktivno bore za zaštitu Kasindolske rijeke.

Kontakt: Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH” koordinator@aarhus.ba  +387 33 660 588

Nedavno objavljene vijesti