Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Inicijativa za zaštitu prirodnog mrijestilišta pastrmke u Tesliću

17.12.2020.

Udruženje građana “Planina” je 15.12.2020. godine na okruglom stolu u Tesliću predstavilo inicijativu za dodjeljivanje statusa zaštićenog područja Luke na Jezeračkoj rijeci u opštini Teslić. Kroz Eko BiH projekat koji finansira Evropska unija na ovom lokalitetu su u toku ljeta ove godine sprovedena naučna biološka istraživanja od strane profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci, čiji rezultati su predstavljeni na okruglom stolu.

“Trenutno stanje životne sredine na području opštine Teslić nije zadovoljavajuće. Svijest o očuvanju životne sredine je niska a prisutno je značajno zagađenje vazduha zbog industrijskih postrojenja koja nemaju adekvatne filtere. Na rijekama naše opštine izgrađeno je sedam malih hidroelektrana čime je nažalost prekinuta migracija ribljih vrsta u zadnjih desetak godina. Formirana je inicijativa od strane UG “Planina” prema resornom Ministarstvo da se uđe u proceduru zaštite ovog područja i da se u ime te inicijative napravi studija zaštite”, izjavio je Jadranko Stanković predsjednik udruženja građana “Planina” Teslić.

“Naša istraživanja i elaborat daje presjek trenutnog stanja, te pokazuje da Jezeračka rijeka u svome gornjem toku ima odličan ekološki status, odnosno da spada u prvu klasu kvalitete vode. Prisutne ekološke zajednice predstavljaju vrhunsku hranu za potočnu pastrmku i prema našem istraživanju ovo područje ima kapacitet da bude zaštićeno kao prirodno mrijestilište autohtone potočne pastrmke. Brana male hidroelektrane koja se nalazi nizvodno od ovog lokaliteta sigurno ima uticaj na prirodne migracije pastrmke a na osnovu razgovora sa lokalnim ribarskim udruženjem i mještanima dobili smo informacije da riblje staze nisu adekvatne i da za pastrmku predstavljaju nesavladivu prepreku zbog velikog nagiba. Nadamo se da će Ministarstvo prihvatiti inicijativu jer je ona hvale vrijedna i dolazi od lokalnog udruženja koje zaista treba vjetar u leđa za ovu inicijativu” pojasnila je profesorica Dragojla Golub sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci.

“Proglašavanje zaštite nekog područja nije kraj priče, tu tek počinjemo. Zaštita prirode je praktična stvar i nakon proglašenja određuje se upravljač i donosi plan upravljanja. Čuli smo na osnovu predstavljenog istraživanja da je na ovom području biodiverzitet bogat. Mi ćemo iz Zavoda na proljeće izaći na teren da bi objektivno sagledali situaciju ali iskreno me brine ta mala hidroelektrana koja se nalazi na teritoriji Federacije BiH a naše nadležnosti su isključivo na teritoriji Republike Srpske” izjavio je Dragan Kovačević ispred Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Kontakt osoba: Jadranko Stanković, 062/911-637

Nedavno objavljene vijesti