Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Okružni sud u Banja Luci poništio ekološku dozvolu za MHE “Podivič’’ na Kasindolskoj rijeci

27.09.2021.

Presudom Okružnog suda u Banja Luci kojom je poništena ekološka dozvola za MHE “Podivič” uspješno je usvojena i treća tužba Aarhus centra Sarajevo protiv ekoloških dozvola za minihidrocentrale na Kasindolskoj rijeci.

Napominjemo da je Okružni sud u Banja Luci ranije ovog mjeseca poništio ekološku dozvolu za MHE “Slapi”, a u julu ove godine i ekološku dozvolu za MHE “Samar.”

“Iako smo potpuno svjesni značaja obnovljivih izvora energije, moramo se zapitati gdje i kako šta gradimo. Kada investitor želi minihidrocentrale na prostoru koji je planiran da se zaštiti po IUCN klasifikaciji nedopustivo je da Ministarstvo za ekologiju koristi argument da nije donijet akt o proglašenju zaštićenog područja, jer su oni ti koji bi trebali da štite i očuvaju prirodu do momenta donošenja takvog akta, a ne da učestvuju u uništavanju netaknute prirode;“ istakla je Sunčica Kovačević, članica neformalne grupe građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” i projektna asistentica Aarhus centra u BiH.

MHE “Podivič” izgrađena je 2018. godine, a upravo su njen rad, koji je nekoliko puta dovodio do obustave Kasindolske rijeke i druge uočene nezakonitosti bile motiv građana da se organizuju i spriječe dalju devastaciju kanjona i vodotoka Kasindolske rijeke.

MHE “Podivič’’

U sklopu projekata “Eko BiH”, “Lawyers for rivers” i “Misli o prirodi!,” koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” kao Eko HUB Sarajevo preko godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć neformalnoj grupi građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci.”

“Ne smijemo dozvoliti da ovakvi projekti prolaze bez adekvatnog informisanja građana i učešća javnosti u postupku donošenja odluka, jer se na taj način krši prvi i drugi stub Aarhuske konvencije. Bitno je da povećamo učešće javnosti, a ne da građane dovodimo pred svršen čin, te da oni za ovakve projekte saznaju tek kada se na terenu pojave mašine;”  ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Kontakti:   Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH” koordinator@aarhus.ba

Sunčica Kovačević, članica neformalne grupe građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” projektna asistentica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH” suncica.kovacevic.97@gmail.com

Nedavno objavljene vijesti