Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Poništena obnovljena ekološka dozvola za MHE ,,Samar’’ na Kasindolskoj rijeci

03.08.2021.

Okružni sud u Banja Luci uvažio je tužbu Udruženja ,,Resursni Aarhus centar u BiH’’, te donio presudu kojom se poništava obnovljena ekološka dozvola za MHE ,,Samar’’ na Kasindolskoj rijeci, na teritoriji opština Istočno Novo Sarajevo i Trnovo. Radovi na izgradnji MHE ,,Samar’’ započeli su tokom prošlog mjeseca, te je donošenjem ovakve presude sud stvorio uslove za obustavljanje aktuelne gradnje ove MHE.

ekološka dozvola za MHE ,,Samar’’

Na Kasindolskoj rijeci od 2018. godine u pogonu je MHE ,,Podivič’’, čija izgradnja i rad su zbog nepoštivanja zakonskih odredaba od samog početka izazvali pobunu građana, koji su se za pomoć obraćali nadležnim republičkim inspektorima.

Usljed pogoršanja stanja na terenu i straha od štete koju će nanijeti izgradnja druge dvije MHE, sredinom prošle godine grupa građana uz stručnu pomoć Aarhus centar u BiH vodi pravnu borbu sa ciljem obustavljanja gradnje MHE ,,Samar’’ i MHE ,,Slapi’’ na Kasindolskoj rijeci.

U sklopu projekata ,,Eko BiH’’, koji finansira Evropska unija i “Misli o prirodi!,” koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” kao Eko HUB Sarajevo preko godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć neformalnoj grupi građana ,,Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci’’.

Ovo je prva presuda koju smo zaprimili u predmetu tri MHE na Kasindolskoj rijeci. U sklopu naše pravne borbe utužili smo građevinsku dozvolu za MHE ,,Samar’’ kao i obnovljene ekološke dozvole za sve tri planirane MHE. Nadamo se da će sud uvažiti ostale tri tužbe, te da će na taj način spriječiti dalju devastaciju kanjona Kasindolske rijeke čije područje je planirano za uspostavljanje zaštite,’’ ističe Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

“Preko godinu dana govorimo da je radom MHE ,,Podivič’’ uništena Kasindolska rijeka i njen kanjon. Čekajući reakciju svih nivoa vlasti dobili smo početak radova na MHE ,,Samar’’ i trenutno stanje na terenu koje ukazuje na ireverzibilnu štetu. Današnja presuda pobjeda je građana, ali ne i kraj naše borbe. Želimo da se čuje glas svih stanovnika Istočnog Sarajeva koji su putem građanske inicijative rekli NE malim hidrocentralama na Kasindolskoj rijeci! Želimo zdravu životnu sredinu, rijeke sa kojim se upravlja u skladu sa načelom predostrožnosti i sigurnu budućnost u kojoj ćemo imati garantovanu sprovedbu zakonskih i podzakonskih propisa;’’ istakla je Sunčica Kovačević, članica neformalne grupe građana ,,Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci’’. 

Kontakt:   Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”  koordinator@aarhus.ba

Sunčica Kovačević, članica neformalne grupe građana ,,Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci’’, projektna asistentica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH” suncica.kovacevic.97@gmail.com

Nedavno objavljene vijesti