Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Potpisana Deklaracija “Za zaštitu i očuvanje sportsko-rekreacione zone Šićki Brod”

06.06.2021.

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša Centar za ekologiju i energiju, UG „E-Zona“ i Eko-sport “Šićki Brod“ organizovali su manifestaciju pod nazivom „Priroda pobjeđuje“ na jezeru „Kop“ Šićki Brod.

Potpisana Deklaracija “Za zaštitu i očuvanje sportsko-rekreacione zone Šićki Brod”.jpg

Lokalne zajednice se već dugi niz godina bore protiv planova da se na prostoru zatvorenog rekultivisanog površinskog kopa Šićki Brod otvori deponija šljake i pepela, koja bi trajno uništila i zagadila prirodu i dodatno ugrozila već narušeno zdravlje stanovnika okolnih naselja. Usvajanje Prostornog plana Tuzlanskog kantona je još jedna pobjeda lokalne zajednice, te udruženja i pojedinaca koji su godinama davali svoj maksimum da pomenuti prostor zaštite.

Kako bi dodatno ojačali zajedničke napore na očuvanju ovog prostora, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona, Grada Tuzla te Općine Lukavac potpisali su Deklaraciju “Za zaštitu i očuvanje sportsko-rekreacione zone Šićki Brod”. Potpisivanjem Deklaracije, obavezali su se da intenzivno rade na uređenju ovog prostora, sa ciljem što skorijeg uspostavljanja sportsko-rekreacione zone koja će biti u funkciji građana Tuzlanskog kantona, ali i svih drugih koji žele da uživaju u prirodnom, zdravom i čistom okolišu, čime bi se obogatila i turistička ponuda naše regije.

Pomenutu Deklaraciju potpisali su: Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona, Slađan Ilić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Jasmin Imamović, gradonačelnik Grada Tuzla, Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla, Edin Delić, načelnik Općine Lukavac i Suad Salibašić, predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac.

U sklopu manifestacije, prisutni su mogli da pogledaju i dokumentarni serijal “Jezero Kop Šićki Brod – resurs za budućnost”. Pored toga, učenici osnovnih škola iz Bukinja i Lukavca su posadili sadnice, a realizovana je i akcija čišćenja prostora oko jezera.

Manifestacija je organizovana u sklopu kampanje “Voda za sve“, a u okviru projekta Eko BiH koji finansira Evropska unija kroz program Podrške civilnom društvu i medijima.

Kontakt osoba: Amra Skramončin, email: amra.skramoncin@ekologija.ba, tel. 035 249 311.

Nedavno objavljene vijesti