Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Reakcija mreže u vezi sa dešavanjima na Ozrenu

15.03.2024.

Povodom požara u Okolištima i malicioznih izjava gradonačelnika Doboja, Borisa Jerinića, 14.3.2024.

Kao mreža udruženja i organizacija koje se srčano i legitimno bore za očuvanje prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine, upozoravamo gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića da ga maliciozna i neutemeljena izjava, kojom se odgovornost za požar na Okolištima podmeće ozrenskim ekološkim aktivistima, dovodi veoma blizu mogućnosti krivičnog gonjenja, shodno zakonskim propisima Republike Srpske kojim je regulisana kleveta. Gradonačelnik se ovim takođe indirektno upliće i u tok službene istrage iako za to nema nikakvih ovlaštenja.

Podsjećamo gradonačelnika Jerinića da organizovanje tribina i aktivističko djelovanje proizlaze iz slobode mišljenja, govora i udruživanja, što je suština same demokratije, zahvaljujući kojoj i on obavlja dužnost na kojoj je. Ove žile kucavice demokratije ni na koji način ne smiju biti diskreditovane niti kriminalizovane, a upravo na to je ciljao gradonačenik svojom izjavom. Izjava perfidno pokušava da zastraši aktiviste ali i građanstvo uopšte, da bi se spriječilo legalno i legitimno djelovanje koje je ustavno garantovano i društveno korisno i poželjno.

Tražimo od gradonačelnika Jerinića da se javno izvini svim udruženjima i aktivistima ozrenskog kraja koji pošteno i valjano rade da bi zaštitili prirodu i živote ljudi – rade posao koji bi upravo gradonačelnik morao raditi.

Bezrezervno podržavamo svoje drugove s Ozrena u borbi za prirodu i ljude ozrenskog kraja – borbi koja je naša zajednička!

Nedavno objavljene vijesti