Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Sastanak predstavnika Eko BiH mreže i Federalnog ministarstva za okoliš i turizam

18.12.2023.

U petak, 15.12.2023. godine održan je redovni sastanak predstavnika Eko BiH mreže i Federalnog ministarstva za okoliš i turizam. Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja Arhus Centar BiH, Eko Forum, Eko Akcija, Koalicija za zaštitu Rijeka BiH, Udruga Dinarica, Centar za ekologiju i energiju, zajedno sa pomoćnicima ministarstva i ministricom Nasihom Pozder.

Na dnevnom redu bilo je nekoliko aktualnih tema i informacija, najprije prijedlozi organizacija na Uredbu o izmjenama Uredbe o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije. Izmjenama uredbe iz 2020. godine gdje je rok usklađivanja sa mjerama bio do 19.12.2023. godine, subjektima koji ispuštaju otpadne vode predlaže se dodatno produženje roka usaglašavanja i to do 2025. godine, odnosno do 2027. godine. Drugim riječima, ponovo im je produžen rok ispuštanja zagađujućih tehnoloških otpadnih voda, bez ikakvih sankcija. Predstavnici organizacija su insistirali da se ne dozvoli ovakav dopuštajući tretman za dugogodišnje zagađivače naših rijeka, već da ih se uredbom uslovi i obaveže barem na postepeno smanjenje zagađujućih materija u otpadnim vodama u naredne tri godine ili da im se jednostavno ne produžavaju rokovi. Svi prisutni su zaključili da je najveći problem nepostojanje novog zakona o vodama FBIH sa propisanim kaznenim odredbama za kršenje i prekoračenje dozvoljenih graničnih vrijednosti parametara otpadnih voda, na koje bi se uredba mogla pozvati, te da je hitno potrebna inicijativa za donošenje novog zakona o vodama. Pregovori u vezi donošenja ove Uredbe su još uvijek u toku.

Pored toga, predstavnici mreže su dobili informacije o trenutnim procesima izmjena legislative odnosno zakona o zaštiti zraka i zakona o zaštiti prirode. U predstojećem periodu radit će se na formiranju radne grupe za zakon o otpadu, a planirano je pravovremeno uključivanje civilnog društva u sve navedene procese. Učesnici sastanka su se složili da je praksa kontinuirane i otvorene komunikacije putem održavanja redovnih sastanaka ministarstva sa predstavnicima ekoloških udruženja efikasna i korisna za zajedničko djelovanje i unapređenje politika u oblasti zaštite životne sredine.

Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

Nedavno objavljene vijesti