Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

UKIDANJEM PODSTICAJA ZA MALE HIDROELEKTRANE SPASIĆEMO RIJEKE!

14.03.2020.

Koalicija za zaštitu rijeka BiH povodom Svjetskog dana akcije za rijeke

Ukidanjem podsticaja za male hidroelektrane spasićemo rijeke!

Povodom 14. marta, Svjetskog dana akcije za rijeke, Koalicija za zaštitu rijeka BiH, pozivajući se na Deklaraciju o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana, od nadležnih organa na svim nivoima vlasti zahtijeva da se odmah ukinu javni podsticaji za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana (MHE).

Deklaracija o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana je donesena na konferenciji o problematici MHE održanoj u novembru 2019. godine u Sarajevu. Konferenciju su organizovali Arnika, Centar za životnu sredinu i WWF Adria uz finansijsku podršku Evropske unije, Transition programa Češke Republike, Global Greengrants fonda i Heinrich-Böll fondacije.

„Štetu po životnu sredinu koju nanose MHE plaćaju potrošači električne energije preko naknade za obnovljive izvore energije na svojim računima za električnu energiju. Voda je ta koja se u našoj zemlji nemilice eksploatiše kroz izgradnju MHE, dok su veliki potencijali sunca i vjetra potpuno neiskorišteni. Skupština Republike Srpske je u martu prethodne godine čak ukinula podsticaje za vjetroelektrane, čime je jasno favorizovala projekte MHE“, istakao je Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Prosječna mjesečna potrošnja domaćinstava električne energije u Republici Srpskoj je oko 350 kilovat časova. To znači da mjesečna naknada za OIE u prosjeku iznosi tri konvertibilne marke sa PDV-om, što na godišnjem nivou iznosi 36 KM koje svako domaćinstvo izdvaja za OIE.

„Transparentnost sistema podsticaja za OIE je vrlo sporan, jer ako građani izdvajaju novac, onda se moraju i pitati da li i u koje izvore energije žele investirati svoj novac. To nije slučaj u Bosni i Hercegovini, iako stručnjaci smatraju da su investicije u OIE itekako isplative i bez javnih podsticaja, što je istaknuto na prvom energetskom samitu (SET) održanom nedavno u Trebinju“, naglasio je Orlić.

„Sve se zemlje suočavaju sa sličnim problemima – neadekvatna primjena zakonodavstva u oblasti životne sredine, upravljanja vodama i ekološki prihvatljivog protoka te nesrazmjerna i netransparentna finansijska podrška u poređenju sa vjetro i solarnom energijom. Zbog toga je moratorij na izgradnju svih novih MHE neophodan“, smatra Zuzana Vachunova iz Arnike.

Tradicionalne aktivnosti koje članice Koalicije organizuju povodom Svjetskog dana akcije za rijeke ove godine se odgađaju kako bi se ograničila eventualna izloženost aktivista i građana COVID-19 virusu.

Iz Koalicije poručuju da od odbrane rijeka neće odustati, kao ni od zahtijeva koji su jasno definisani u Deklaraciji, čiji tekst možete pronaći ovdje.

Nedavno objavljene vijesti