Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Usvojena Rezolucija o zaštiti životne sredine u opštini Novi Grad

25.02.2021.

Rezolucija o zaštiti životne sredine na čijem tekstu je radila i ekološka organizacija Green team iz Novog Grada usvojena je danas ovoj u opštini. Kako navode iz ove organizacije, dokument definiše različite pozitivne odnose prema životnoj sredini, krenuvši od identifikovanja, spriječavanja, saniranja uzroka i posljedica zagađenja, do preduzimanja mjera. 

“Zadovoljni smo što smo uspijeli dobiti formalni tekst u kojem se posebno prepoznaje potreba obrazovanja stanovništva, međusektorskih saradnji i rješenja zasnovanih na ekološki prihvatljivoj osnovi. Naravno, nismo izostavili i specifičnosti Novog Grada, tako da je integrisana potreba podrške Parku prirode Una, uspostavljanje i jačanje regionalnih saradnji, te dosljedna primjena međunarodnih konencija iz ove oblasti”, ističe Mario Crnković iz organizacije Green Team.

Rad na ovom dokumentu koji je pripremljen u okviru Eko BiH projekta finansiranog od strane Evropske unije, počeo je u drugoj polovini prošle godine, studijskom posjetom Nacionalnom parku “Una” kao praktičnom primjeru dobre prakse i prostoru za dalja unaprijeđenja.  Kako navode iz Green Team-a, rezolucija ima i dva važna segmenta, a to je distanciranje od svih objekata i postrojenja koji imaju negativan uticaj na slobodan protok vode i negativan uticaj na vodne resurse generalno, te s obzirom da je bogatstvo biodiverziteta u Novom Gradu osjetno veće nego što se može zaključiti na osnovu dostupne dokumentacije, prepoznavanje potrebe da se konkretno podrži istraživački rad na teritoriji opštine.

Jedna od autora Rezolucije, Jovana Kondić, diplomirani ekolog, podsjeća na Deklaraciju o zaštiti rijeka, koju je jednoglasno usvojila Narodna skuština Republike Srpske i ističe važnost građenja pozitivnog odnosa ka životnoj sredini. 

“Od velike je važnosti da gradimo pozitivan odnos ka životnoj sredini, ne bježeći od odluka koje mjenjaju postojeće prakse. Stava sam da je potrebno svakodnevno djelovati i preduzimati mjere koje daju rezultate. To je ono najvažnije. Bogatstvo koje imamo u vidu životne sredine je nešto što nerjetko doživljavamo zdravo za gotovo, a možemo bolje. Možemo i trebamo. Imamo dovoljno mladih i onih nešto iskusnijih koji žele preuzeti odgovornost za ono što se dešava oko njih, a ukoliko se to poklopi sa željom donosioca odluka da se napravi zaokret, sigurna sam da rezultati ne mogu izostati”.

Skupštini opštine Novi Grad i Opštini Novi Grad, radna verzija rezolucije dostavljena je prošle godine i ostavljen je prostor za konsultacije. Kako Jovana ističe, nije bilo poziva na usaglašavanje stavova, tako da je rezolucija predana u skladu sa Zakonom. 

“S obzirom na temu o kojoj je riječ, te načinu na koji je obrađena, vjerujemo da će ovakve stvari jednoglasno podržavati i u budućnosti”, zaključila je. 

Nedavno objavljene vijesti