Otvoreno pismo povodom usvajanja Deklaracije o zaštiti rijeka u RS
Otvoreno pismo povodom usvajanja Deklaracije o zaštiti rijeka u RS

Povodom prijedloga Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj koji je upućen na dnevni red 14. sjednice Narodne skupštine RS koja će se održati 9. februara, ispred Koalicije za zaštitu rijeka BiH Eko BiH mreže uputili smo otvoreno pismo narodnim poslanicima Republike Srpske kojim apelujemo na usvajanje ovog dokumenta.

Kompletno pismo, kao i kontakt za više informacija možete pročitati u nastavku:

Narodna skupština Republike Srpske
Trg jasenovačkih žrtava br.1, 78 000 Banja Luka

PREDMET:  Otvoreno pismo povodom usvajanja Deklaracije o zaštiti rijeka u RS

Poštovani narodni poslanici,

izražavamo zadovoljstvo povodom  informacije da je na Prijedlog dnevnog reda 14. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske uvrštena Deklaracija o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj i ovim putem apelujemo na usvajanje ovog dokumenta.

Tekst predložene deklaracije zasnovan je na Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana koja je donesena u novembru 2019. godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu na kojoj je učestvovalo 75 predstavnika ekoloških udruženja, institucija i stručnjaka iz BiH i cijele Evrope.

Deklaracija o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj je osnova za adekvatniju zaštitu svih rijeka u RS, a naročito onih koje su dio zaštićenih područja ili predstavljaju značajnu prirodnu vrijednost i nasljeđe.

Usvajanjem Deklaracije za zaštitu rijeka u Republici Srpskoj, svi vi, kao uvaženi narodni poslanici bi u skladu sa članom 35. Ustava Repblike Srpske osigurali pravo na zdravu životnu sredinu za svakog čovjeka.

U ime sadašnjih i budućih generacija, mi predstavnici udruženja okupljenih u Koaliciju za zaštitu rijeka BiH i Eko BiH mrežu, pozivamo vas da donesete istorijsku odluku kojom će se postaviti temelji za zaštitu rijeka Republike Srpske!

Srdačan pozdrav!

Kontakt osobe: Eko BiH mreža – viktor.bjelic@czzs.org; Koalicija za zaštitu rijeka BiHkoalicijazazastiturijekabih@gmail.com