Eko BiH mreža
Q

Zahvaljujemo se na interesovanju i podršci!

Dragi naši budući članovi,

Prije nego što nam se pridružite, molimo pročitajte naš etički kodeks kako biste se informisali i upoznali sa sistemima vrijednosti koje poštujemo u okviru mreže.

Etički kodeks mreže Eko BiH

U nastavku kliknite na link.

 

U

Više od 1000 građana potpisalo peticiju za ubrzanje procesa usvajanja Prijedloga Zakona o zaštiti okoliša FBiH

24.09.2019.

Peticiju koja je organizovana u okviru Inicijative za usvajanje Prijedloga Zakona o zaštiti okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, a čiji je cilj ubrzanje procesa usvajanja ovog prijedloga, potpisalo je više od 1000 građana FBiH. Potpisi su se prikupljali u Sarajevu, Zenici, Kaknju, Tuzli, Jablanici i Mostaru.

“Tokom dnevne akcije, u trajanju do tri sata u svakom od navedenih gradova, svojim potpisom, više od 1000 građana se složilo da je bolja zaštita okoliša prijeko potrebna. Svaki potpis i svaki glas su važni. Mnogi su istakli svoju zabrinutost zbog stanja okoliša u BiH, naročito zbog letargičnog stava nadležnih institucija po pitanju zagađenja zraka, voda, gradnje brojnih hidroelektrana i nepropisnog odlaganja otpada”, kazala je Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH.” Istakla je da su u Aarhus centru upravo dobili poziv na sastanak sa predstavnicima Parlamenta FBiH, te da očekuju da će se njihova Inicijativa usvojiti.

“Inicijativa i peticija sprovedena u FBiH predstavljaju odličan primjer koji pokazuje kako motivisati nadležne institucije da poduzmu neophodne mjere u oblasti zaštite okoliša”, naglasila je Emina Veljović.

Inicijativu za usvajanje Prijedloga Zakona o zaštiti okoliša Federacije Bosne i Hercegovine u sklopu Eko BiH projekta pokrenula su Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH,” Centar za životnu sredinu i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, uz finansijsku podršku Evropske unije kroz projekat Eko BiH.

S obzirom da ovaj Zakon predstavlja pravnu osnovu na kojoj se baziraju sve ostale zakonske regulative iz oblasti zaštite okoliša u FBiH, ovom Inicijativom se nastoji ubrzati proces njegovog usvajanja i ispunjavanje jednog od veoma bitnih pravnih uslova BiH na putu u Evropsku uniju. Posljednjih pet godina, Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša FBiH se nalazi u veoma sporoj proceduri usvajanja Parlamenta FBiH, što je, kako smatraju u udruženjima koja su pokrenula Inicijativu, neprihvatljivo.Projekat sufinansira Grad Sarajevo.

U okviru Inicijative, održan je i okrugli sto, 9. septembra u Sarajevu, kojem su prisustvovali članovi Eko BiH mreže, predstavnici Federalnog ministarstva za okoliš i turizam, kao i predstavnica Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU. Na okruglom stolu je zaključeno da Prijedlog zakona o zaštiti okoliša FBiH, sa predloženim amandmanima, predstavlja pomak u zaštiti okoliša, ali da je neophodno svakodnevno raditi na njegovoj implementaciji, unapređenju i usaglašavanju sa evropskim zakonodavstvom.

Nedavno objavljene vijesti